Проучване на регулирането на NORSAN
ПОВИШАВАНЕ НА ОМЕГА-3 ИНДЕКСА С NORSAN ОМЕГА-3 ТОТАЛ
61% увеличение на омега-3 индекса в еритроцитите чрез добавяне на омега-3 с NORSAN Omega-3 Total (рибено масло)
фон:
Омега-3 мастните киселини EPA и DHA имат противовъзпалителни свойства и са важни за развитието и функционирането на централните органи като мозъка и очите. Освен това високият индекс на омега-3 е положителен за здравето на сърдечно-съдовата система. Научна публикация на Albert et al. заключава, че може да се очаква намаляване на риска до 90% от внезапна сърдечна смърт с висок индекс на омега-3 (над 8%) в сравнение с нисък индекс на омега-3 (под 4%).
Ползите за здравето от омега-3 мастните киселини са оспорени в някои научни изследвания. Това не е изненадващо, тъй като различни фактори са от решаващо значение за усвояването в тялото и следователно ефекта на омега-3 мастните киселини. Те включват специфични за продукта фактори като достатъчна дозировка и качество на маслото, както и индивидуални фактори и дали приемът се извършва във връзка с хранене или на „празен“ стомах.
Объркването се дължи основно на факта, че добавянето на омега-3 не води непременно до желания ефект върху индекса на омега-3. За един индивидуален човек целта не трябва да бъде да приема каквато и да е добавка, а да има достатъчни нива на омега-3 мастни киселини в тялото си. Продуктите на NORSAN следват този методичен подход и могат да докажат, че нашите продукти въздействат на омега-3 индекса по предвидения начин.
Методология:
Пациентите и жените над 18 години са информирани за възможността за участие от наблюдаващия лекар. Предпоставка за участие беше предишен анализ на мастни киселини, извършен от лабораторията Omegametrix GmbH в Мартиенсрид. Анализът на мастни киселини е тестван и документиран метод за анализ с висока стабилност на анализираните стойности, включително HS Omega-3 Index®. Пациентите, които са приемали омега-3 продукт през последните 3 месеца, са изключени. Периодът на наблюдение на приложението беше определен на 4 месеца (период на поносимост от 3,5 до 5 месеца). През периода дневният прием е 8 ml NORSAN Omega-3 Total, съответстващ на доза от 2000 mg омега-3. След 4 месеца беше извършен нов анализ на мастни киселини и HS-Omega-3 Index®. Въз основа на анализа на мастни киселини, извършен в началото и в края на наблюдението на приложението, резултатите могат да бъдат статистически оценени. Проучването е от 2018 до 2020 г.
Резултат:
Средно индексът Omega-3 Index® се е увеличил с 61 % от базова стойност от 5,2 % до индекс Omega-3 Index® от 8,4 %. При 20 от 33 участници HS-Omega-3-Index® е в оптималния диапазон от ≥8 % след края на проучването. Само при 6 пациенти не може да се открие никакво или само леко увеличение на HS-Omega-3-Index®. Причината за това може да бъде приемът на гладно или непостоянен прием през периода на приложение.