Безплатна доставка от 95 лв
ОТСТЪПКА от 3 продукта

Значението на омега-3 в състезателния спорт

Значението на омега-3 в състезателния спорт
Положителни ефекти на Омега-3 за мускулите, сърцето и ставите

Както в Германия, така и в САЩ особено ниски нива на омега-3 мастни киселини могат да бъдат открити при състезателни спортисти. Методът HS-Omega-3 Index® беше използван за анализ на нивата на важните морски омега-3 мастни киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) в червените кръвни клетки. Диапазонът от 8-11%, който се счита за оптимален, е средно далеч по-нисък при спортистите.

Голяма депресия

Вероятността от развитие на голяма депресия е повишена при състезателните спортисти в сравнение със средната популация. Колкото по-високо е нивото на омега-3 в червените кръвни клетки, толкова по-малка е вероятността от тежка депресия. Няколко мета-анализа потвърждават, че прилагането на EPA и DHA самостоятелно, както и в комбинация с конвенционална психиатрична терапия, се оказва ефективно при превенцията и лечението на голяма депресия. Високите нива на мастна киселина EPA допълнително засилват ефекта, подчертавайки противовъзпалителните аспекти на ефикасността. Поради тази причина насоките сега започват да препоръчват омега-3 мастни киселини EPA и DHA в терапевтичното лечение на голяма депресия.

Когнитивни функции и увреждане на мозъка при спортисти

Травматично увреждане на мозъка се среща по-често в спортове като футбол или американски футбол. Те най-вече водят до структурно увреждане на мозъка, което може да намали работата на мозъка. Известно е, че сложните мозъчни функции и аспектите на мозъчната структура като паметта са свързани с количеството EPA и DHA в червените кръвни клетки. Например четириседмично проучване на футболистки от испанската първа дивизия показа, че ефективността, точността и времето за реакция се подобряват, когато приемат 3,5 g EPA и DHA на ден в сравнение с плацебо групата.

Резултатите от интервенционните проучвания върху когнитивните функции като памет, абстрактни разсъждения и подобни сложни мозъчни функции също са положителни при дози над 800 mg DHA на ден. По този начин може да се заключи, че когнитивните функции на спортисти в спортове, включващи повтарящи се травматични мозъчни наранявания, се възползват от високи нива на EPA и DHA.

Ефект на омега-3 върху мускулите

Различни проучвания за интервенция са изследвали ефекта от приема на омега-3 мастни киселини преди физическо натоварване, което може да причини мускулна болка. Установено е, че омега-3 минимизира или дори предотвратява мускулните болки. Установено е, че липсва не само подуване на мускула, но и загуба на сила, обикновено свързана с мускулна болка.

Подобни ефекти са демонстрирани и след като вече е настъпила тренировка чрез приемане на единична доза омега-3. Това показват данни на британски футболисти. Доказано е също, че високото ниво на омега-3 мастни киселини в тялото помага за намаляване на „свързаната с възрастта“ загуба на мускули.

Ефект на омега-3 върху сърцето

В сравнение със средната популация, състезателните спортисти са изложени на повишен риск от внезапна сърдечна смърт. Ниските нива на морските омега-3 мастни киселини EPA и DHA са 10 пъти по-склонни да причинят внезапна сърдечна смърт, отколкото високите нива на омега-3.

Интервенционно проучване на пациенти със сърдечно-съдови заболявания показва, че приемът на омега-3 намалява внезапната сърдечна смърт при пациенти с коронарна болест на сърцето.

Ефект на омега-3 върху ставите

Противовъзпалителните ефекти на EPA и DHA също вероятно са отговорни за значителното облекчаване на болката и други симптоми при пациенти с ревматоиден артрит, документирани в мета-анализи. Може да се намери по-богат набор от изследвания за артритни и остеоартритни състояния при котки и кучета. И при двата вида подвижността и болката могат да бъдат подобрени чрез прилагане на двете морски омега-3 мастни киселини.

При хората високите нива на EPA и DHA също изглежда ускоряват оздравителния процес (например след операция на коляното). Това обаче все още не е систематично проучено.

Източници и дозировка на EPA и DHA

Скумрията, сьомгата, рибата тон и други студеноводни риби са особено богати на омега-3 мастни киселини EPA и DHA. Все пак трябва да се отбележи, че дълголетните хищни риби като рибата тон са на дъното на хранителната верига и по този начин абсорбират голям брой тежки метали и токсини през целия ви живот. Следователно честата консумация на тези видове риба не се препоръчва.

Докато отглежданата риба съдържа все по-малко омега-3, тъй като използваната храна става по-ниска в омега-3, дивата уловена риба се движи повече и следователно съдържа по-малко мазнини като цяло. Ако човек иска да приема определена доза EPA и DHA на ден, единствената оставаща възможност е суплементация с препарати от рибено масло с гарантирано съдържание на омега-3 или масло от растителни водорасли като веган алтернатива. При висококачествени производители цялостното почистване от токсини и други примеси се извършва като част от производствения процес.

За да се осигури оптимално усвояване и обработка на омега-3 мастни киселини в тялото, омега-3 добавките трябва винаги да се приемат заедно с основно хранене или храна с високо съдържание на мазнини. Този подход активира храносмилането на мазнините и максимизира бионаличността. За да се повиши индексът на омега-3 до целевия диапазон от 8-11%, обикновено са необходими максимум 5 g омега-3 (EPA и DHA) на ден.

Заключение

Средният индекс на омега-3 при спортистите е доста под целевия диапазон от 8-11%. Това не само води до намалена продължителност на живота – също поради увеличената вероятност от внезапна сърдечна смърт – но също така и до намалена функция на мускулите, сърдечно-съдовата система, мозъка и други органи, които са подложени на особено напрежение в състезателните спортове.

Проф. д-р Клеменс фон Шаки е бил главен лекар по кардиология в „Medical Park Sankt Hubertus” и е ръководител на превантивната кардиология в университета в Мюнхен LMU. Той е експерт в областта на кардиологията и е пряко свързан с областта на омега-3 мастните киселини в професионалните среди.

Ако се интересувате от оригиналната статия „Омега-3 мастни киселини – Повишени нива в състезателния спорт!“ от проф. д-р Клеменс фон Шаки, моля, свържете се с нас на имейл post@norsan.de или телефон 030 555 788 990 и ние с удоволствие ще ви изпратим статията.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - 0,00 лв.